Klaar voor de 21e eeuw
Vaardigheden voor de 21e eeuw
Onlangs presenteerde het Nationaal Expertise Centrum Leerplanontwikkeling (SLO) en het Kennisnet een nieuw model voor de 21e eeuwse vaardigheden. Het gaat daarbij om vaardigheden die leerlingen en studenten volgens de deskundigen in hun latere leven nodig hebben en die zij zich tijdens hun school- en studiecarrière eigen moeten maken. Naast ICT vaardigheden, gaat het vooral ook om vaardigheden zoals kritische denken, sociale en culturele vaardigheden, samenwerken en probleemoplossend vermogen.
‘Onderwijs is Meer’ ontwikkeld testen, werkvormen en trainingen voor leerlingen om deze vaardigheden in beeld te brengen en om de ontwikkeling daarvan te stimuleren.
- Training: Werkvormen ‘Vaardigheden voor de 21e eeuw’
- Peer2Peer methode
- Vaardigheden test voor leerlingen en studenten
- Digitale kansen in de klas
Diversiteit
Docenten worden geconfronteerd met maatschappelijke veranderingen die zichtbaar & voelbaar zijn in de klas. Klassen worden meer divers: meer ‘kleur’, de druk van vergaande individualisering en digitalisering van lesmethoden, toenemende vormen van (verbale) assertiviteit, veranderende waarden over hoe je respect verdient en contact krijgt als docent.
Maximale talentontwikkeling van leerlingen/studenten betekent dat je kan aansluiten bij de leef- en denkwereld en de leerstijl van de leerling/student. Steeds meer maatwerk. Dit doet een beroep op het vermogen van docenten om verschillen te kunnen herkennen en te kunnen vertalen naar stijlverschillen in didactiek en communicatie. Te kunnen differentiëren in de manier van lesgeven (stijlflexibiliteit). Echt contact maken, aandacht geven aan ieder op zijn eigen niveau/stijl.
Volg de Masterclass: ‘Omgaan met diversiteit; culturele diversiteit & communicatie voor docenten’